dijous, 23 de setembre del 2010

La fundació de Roma en imatges

Salvete discipulae!
Per aclarir el gran embolic sobre la fundació de Roma farem la següent activitat:
A continuació trobareu tot un seguit d'imatges que versen sobre aquests fets; vosaltres en forma de comentari hi heu de posar els noms dels personatges i explicar la part del mite a que fan referència; així, ja veureu que entre totes quedarà escrit tot el mite.

Primera part:

Federico Barocci, 1598
Bernini

Segona part:

Peter Paul Rubens

Mosaic del circ de la vil·la de Can Pau Birol, 300 dC.
Museu d'Història de Girona










Tercera part:

Museus Capitolins, Roma



Quarta part:

Nicolas Poussin, 1637,
Museu Metropolitan

Peter Paul Rubens

6 comentaris:

  1. PRIMERA PART:

    L'autor d'aquesta obra és Federico Barocci, ens vol mostrar la part en que Eneas abandonà Troia.Es pot apreciar com Anquises apareix agarrant una estatua de la diosa Larus.El fill de Eneas,Ascanio,s'aferrà a sa túnica del seu pare.A la dreta,apareix unes pases més enrrere la dona de Eneas,Creusa,sa cual es perd més tard en la confussió de sa batalla.Per damunt les torres i a sa finestra de l'esquerra es poden veure ses flames
    de l'incendi de la ciutat.

    La següent escultura és de l'escultor Gian Lorenzo Bernini,s'anomena Eneas, Anquises, i Ascanio.Representa a Anquises que es duita per Eneas i Ascanio el seguía.Aquesta escultura es va fel l'any 1618-1619.

    SEGONA PART:

    Aquesta obra és de Peter Paul Rubens,s' anomena
    Mart i Rea Silvia.Tanmateix aquesta pintura ens vol mostrar com Rea Sílvia es queda embarassada del déu Mart i dóna a llum bessons, Ròmul i Rem. Amuli, empresona la noia i ordena llançar els dos infants al riu Tíber. Però l'atzar o el destí salven la vida dels nens perquè el riu es desborda i els esbirros del rei han d'abandonar el cistell que els conté en l'aigua més calmada d'un toll.
    La següent imatge pordem dir tambe que és el mateix la part en que Mart raptà a Silvia,per després violar-la.

    TERCERA PART:

    Aquesta és la representació de la lloba Luperca,amamantant als bessons Ròmul i Rem,fins que a aquest els trobà un "foraster",i al temps que vàren anar creixent fundaren Roma,d'acrod amb el mit.

    QUARTA PART:

    Aquestes ultimes obres tracta del rapte a les sabines.És la primera generació del homes de Roma que ofereixen a les done per sa conducció de les families de veïns "Sabines",a otorgar una festa,poc després de sa fundació de Ròmul i els seus seguidors,com no hi havia cap dona,vàren decidir que per que hi hagués succesors i hi tingués un poble digne ,violar cada un a una sabiana per deixar-les embarassades.Es va enfrontar una guerra entre romans i sabins,i en aquesta masacre les dones es varen interpossar per a que no hi matassin als seus fills,pares...Finalment les dones ho vàren impedir,però hi va haver un pacte,que cada any governàs o un romà o un sabi.

    Camila Calone

    ResponElimina
  2. Molt bé Camila, es nota que t'has esforçat!
    Hi ha alguna cosa que s'hauria de rectificar, però en general està molt bé; demà a classe en parlem!

    I la resta de la classe?

    ResponElimina
  3. Primera part:
    Aquesta imatge es de Federico barocci(Urbino, 1535 - Urbino, 30 de septiembre de 1612)transmiteix el descontrol quan Eneas abandona troia a la imatge apareixen la seva dòna Creusa que finalment es desaparescuda juntament amb Ascani i Anquises.
    ~Segona imatge-Aquesta imatge representa l'arribada de eneas ascani i anquises ja que Creusa havia desaparescut.

    Segona part:
    La segona imatge representa que Rea silvia va ser violada per Mart y tot aixi va quedar embarassada de bessons anomenats Ròmul i Rem però ells no sabien que el seu pare era un dèu per tant quan s'enteraren tornaren a recuperar el seu poder.
    La segona imatge representa com Mart agafa a Rea silvia i la viola.

    Tercera part:
    Aquesta imatge representa com la lloba amamanta als bessons despres de ser abandonats i trobats.

    Quarta part:
    Les fotos següents representen quan els romans es donen conta de que no tenen dones i decideixen raptarles i deixar-les embarassades per que aixi elles no puguin fugir ja que sino tenen perill.

    ResponElimina
  4. Por fiiin puedo comentar k se me habia quedado pillado T.T Llevo así desde las 9 de la noche, entre la lentitud y las desconexiones de internet.Madre mia se me van a salir los ojos de las orbitas!XDDD

    Primera parte:

    Aparecen Eneas, su padre, Anquises y su hijo,
    Ascanio, también conocido como Iulo (o Julio)

    Representa la huida de Eneas de Troya junto con su padre y su hijo cogido de la mano guiándolos hacia la costa, desgraciadamente, su mujer Creúsa en la confusión de la fuga quedó atrás.

    Segunda parte:

    Aparecen Marte y Rea Silvia(Rea Silvia es la madre de los gemelos Rómulo y Remo hermanos en la mitología romana. Ella era la hija de Numitor Silvio, rey de Alba Longa)

    Cuando el hermano de Numitor, Amulio se convirtió en rey por la fuerza, hizo a Rea Silvia una Virgen Vestal, para que no tuviera hijos que podrían ser reyes en su lugar. Pero el dios Marte, la sedujo y tuvo los gemelos Rómulo y Remo. Rea Silvia fue enterrada viva. Éste era el castigo común para una Virgen Vestal que no permaneció virgen. Sus hijos fueron arrojados al Tíber por el rey Amulio.

    Tercera parte:

    Aparecen la loba Luperca, y los gemelos Rómulo y Remo.

    La cesta navegó hasta que una loba los halló y los amamantó y luego fueron recogidos y cuidados por el pastor Fáustulo y su mujer Aca Larentia.

    Cuando Rómulo y Remo crecieron, descubrieron su verdadero origen y el pasado de su familia. Decidieron regresas a Alba Longa, matar a Amulio y devolverle el trono a su abuelo Numitor. Como agradecimiento, éste les concedió unos territorios y en el año 753 a.C los gemelos fundaron una ciudad en una llanura del río Tíber. Como no se ponían de acuerdo en ponerle un nombre a la ciudad, decidieron que lo elegiría aquel k viera más pájaros. Rómulo vió 12 aves, pero Remo dijo que vio 6 pero primero. Ante esta indecisión, discutieron y Rómulo mató a Remo.

    Cuarta parte

    Nicolas Poussin, 1637. Aparecen Rómulo con el ejército romano y las sabinas.

    Peter Paul Rubens. Aparecen las hijas de Leucipo, Hilaira y Febe; y los Dioscuros, Cástor y Polux.

    en la Roma de los primeros tiempos había muy pocas mujeres. Para solucionar esto, Rómulo, su fundador y primer rey, organizó unas pruebas deportivas en honor del dios Neptuno, a las que invitó a los pueblos vecinos. Acudieron varios de ellos, pero los de una población, la Sabinia, eran especialmente voluntariosos y fueron a Roma con sus mujeres e hijos y precedidos por su rey.
    Comenzó el espectáculo de los juegos y, a una señal, cada romano raptó a una mujer, y luego echaron a los hombres. Los romanos intentaron aplacar a las mujeres convenciéndolas de que sólo lo hicieron porque querían que fuesen sus esposas, y que ellas no podían menos que sentirse orgullosas de pasar a formar parte de un pueblo que había sido elegido por los dioses.

    Años más tarde, los sabinos, enfadados por el doble ultraje de traición y de rapto de sus mujeres, atacaron a los romanos, a los que fueron acorralando en el Capitolio.

    Cuando se iban a enfrentar en lo que parecía ser la batalla final, las sabinas se interpusieron entre ambos ejércitos combatientes para que dejasen de matarse porque, razonaron, si ganaban los romanos, perdían a sus padres y hermanos, y si ganaban los sabinos, perdían a sus maridos e hijos. Las sabinas lograron hacerlos entrar en razón y finalmente se celebró un banquete para festejar la reconciliación. El rey de Sabinia Tito Tácio y Rómulo formaron una diarquía (Gobierno compartido por dos reyes) en Roma hasta la muerte de Tito.

    Cristina López Montalvo

    ResponElimina
  5. CLAUDIA MARTÍNEZ MAROTO

    PRIMERA PART:
    la primera fotografia es quan Enees fill de la deessa Venus i del mortal Anquises va aconseguir salvarse de la destrucció juntament amb el seu pare y el seu fill.

    SEGONA PART:
    Aquestes imatges mostren quan Mart va violar a Rea Silvia y varen neixer Romul y Rem y desprès com no podien cuidar-los els varen abandonar.. lavors una lloba els va cuidar, el feia mamar als dos germans de la seva mamella, fins que els va trobar un pastor.

    QUARTA PART:
    Aquestes imatges mostren la batalla que va sorgir perque els romans es van trobar que no hi havia dones, aleshores Ròmul va convidar a una festa al poble veí dels sabins, amb la intenció que en un moment determinat cadascun dels romans raptés una de les dones sabines i se l'endugués cap a Roma, Ròmul va agafar a la dona del sabins això va desecadenar una batalla entre romans i sabins, però les dondes ho van impedir, perquè no volien veure morir als seus fills.

    ResponElimina
  6. VALERIA MOROZOVA

    Pimera part:
    Enees fill deessa Venus i del mortal anquises van a conseguir salvarse de la destruccio juntament amb el seu pare i el seu fill. Va fugir cap a Italia i va desembarcar i a la regio de Lasi.

    Segona part:
    Tan mateix rea Silvia , violentada pel Déu Mart , engendrà bessons , Ròmul i Rem. Per protergir lo d'Amuli, els va abondanar a la vora del Tíber. Alla els va trobar una lloba i ella els va alimentar a partir de les seves mamelles fins que el va trobar un pastor.

    Quarta part:
    Un cop fundada de ciutat de Roma, es van trobar que no hi havia dones. Llavors Ròmul va ser una festa i va convidar els seus veíns (Sabins)amb la intanció de quedarse amb les seves dones, Ròmul va coir a la dona del rei dels sabins. Llavors va crear una lluita entre els dos ciutats, les dones el varen impedir perque no volien veure morir els seus fills.

    ResponElimina